www.verksamt.se

Nyheter på Verksamt.se
 1. Välkommen till nordens största mässa för företagare – Eget företag i Älvsjö, Stockholm, den 7- 9 november. I montern för verksamt.se kan du ställa dina frågor direkt till oss myndigheter. Du kan också gå på våra kostnadsfria seminarier om att starta och driva företag och nätverka med andra företagare.
 2. Den 14 september träder EU:s nya betaltjänstdirektiv PSD2 (Revised Payment Services Directive) i kraft. Syftet med PSD2 är bland annat att skapa säkrare och smidigare betalningar på nätet för både e-handlare och konsumenter.
 3. En bra början på vägen mot eget företag är att gå på Starta företag-dagen. Dagen består av föreläsningar om att starta eget företag och du har också chansen att ställa frågor till representanter från sju myndigheter.
 4. Tidigare kunde du få stödet i upp till 12 månader, men från och med den 1 augusti kan du få stöd i upp till 24 månader om medarbetarens anställning påbörjats efter den 28 februari 2018.
 5. Under hösten livesänder Skatteverket webbseminarier om att starta företag. Webbseminarierna hålls den 27 augusti, samt den 10 och 23 september.
 6. I veckans avsnitt av podcasten Skatteskolan har det blivit dags för våra experter att svara lyssnarnas frågor. Du får till exempel lära dig vad uttagsbeskattning är och vad en verifikation ska innehålla.
 7. Misstänker du att någon har kapat ditt företag? Då är det viktigt att agera snabbt. Det första du ska göra är att kontakta Bolagsverket. 
 8. En AI-baserad lösning som med hjälp av öppna data stöttar små och medelstora företag genom hela rekryteringsprocessen. Det är vinnaren i Tillväxtverkets och Bolagsverkets innovationstävling Verksamt.se Data Challenge. Lösningen utvecklades av Triglyf AB med hjälp av öppna offentliga data från olika myndigheter.
 9. Från 1 juli 2019 måste du som säljer tobaksvaror, till exempel cigaretter och snus, ansöka om tillstånd hos kommunen. Tillståndsplikten gäller både dig som säljer direkt till konsument och dig som säljer till andra handlare.
 10. Vad blir konsekvenserna av brexit för dig som företagare? Vad kan du göra redan nu för att förbereda dig? Den 19 juni livesänds ett kostnadsfritt webbseminarium på verksamt.se där du har möjlighet att ställa dina frågor.
 11. Sex bidrag har gått till final i innovationstävlingen verksamt.se Data Challenge där vinnaren får 250.000 kronor. Med hjälp av öppna data från olika myndigheter har de tävlande tagit fram idéer på nya smarta tjänster som gör det enklare att starta och driva företag. Lösningarna fokuserar inte minst på att hitta finansiering och kompetens.
 12. Bokföringsnämnden (BFN) har tagit fram flera kortfilmer som översiktligt förklarar vad bokföring innebär för dig som företagare.
 13. Nyligen lanserades Elements of AI på svenska, en utbildning som ska få fler att upptäcka och lära sig mer om artificiell intelligens (AI). Kursen har som mål att nå 100.000 svenskar.
 14. En ny digital checklista på verksamt.se gör det enklare för dig som vill starta vattenbruk och odla fisk, kräftor, räkor, musslor, ostron eller alger. Genom att svara på några frågor så får du veta vilka uppgifter du ska lämna och vilka tillstånd du behöver söka för att komma igång.
 15. Senast den 2 maj måste du skicka in din deklaration. Du kan ansöka om anstånd med deklarationen om du behöver mer tid för att till exempel få fram viktiga underlag.
 16. Den 11 april lanserade Bolagsverket en ny funktion i sin app. Nu får du en notis, även kallat avisering, så fort Bolagsverket tar emot, handlägger eller avslutar ett ärende för ditt företag. Det gör att du enkelt kan hålla koll på ditt företag och snabbt upptäcka eventuella kapningsförsök.
 17. Nu har Bolagsverket öppnat upp möjligheten för de flesta av Sveriges aktiebolag att lämna in årsredovisning digitalt.
 18. Efter den 1 april måste du som har kunder inom offentlig sektor fakturera dem med e-faktura. Det gäller både varor och tjänster.
 19. Ska du deklarera din enskilda firma för första gången är du välkommen att boka en plats på en informationsträff. Vi går igenom de uppgifter som du ska lämna till Skatteverket och du får se hur du enkelt kan gör detta med Skatteverkets digitala tjänster.
 20. Om du har en digital brevlåda får du din inkomstdeklaration den 7–13 mars. Om du inte har en digital brevlåda får du pappersdeklarationen den 15 mars–15 april.